Det händer i Eneas

Bergtagen 7.0 2019 resa till Vest Jotunheimen

more

Årets resa – Vest Jotunheimen

Lördagen startar med kraftiga vindar och rekommendationer om att inte gå Storebjörn med hälsning från ägaren av Leirvassbu, Ole Jacob.

Men gänget «Bergtatt» är inte överens i värderingen av detta och övertalar den suveräna guiden Dawa om att guida klättringslaget till toppen. Dawa har per dags datum bestigit Mount Everest 9 gånger och över 100 gånger på Storebjörn så vi kunde inte haft en mer erfaren man på denna turen. Vinden blir lyckligtvis inte så utmanande och vi får till och med en del sol under dagen.

Efter en lång väg från Leirdalen kommer vi fram till glaciären Björnbrean som ligger vid foten av Storebjörn. Glaciären börjar med små sprickor och en liten lutning, innan det blir väldigt brant och vi stöter på både branta sluttningar och bottenlösa sprickor. Hela laget som är fäst med ett rep tillsammans kommer upp till toppen och det är bara Christian som testade om repet höll efter att ha glidit ner lite på blåisen.

Utsikten från Storebjörn 2222 moh är formidabel och de flesta tycker att utsikten får en att tappa andan! Många från gänget tar också den extra turen bortom det luftiga och östra ”örat” av toppunkten med över 800 meter ned till marken på varje sida. Snacka om kittel i magen 🙂 Resan ned går via sekundärtoppen Björnelabben 2153 moh för att ta några bilder. Alla kommer tryggt tillbaka efter en lång tur på cirka 10 timmar.

Söndagen startar mera grått och det fortsätter så under tiden medans vi bestiger Store Soleibotntinden 2083 moh i Hurrungane. En relativ enkel topp med lite klyvning och inget behov av att ha någon guide idag. En liten solglimt på toppen och några fina bilder innan det bär hemåt och ner mot bilarna som ska ta oss tillbaka till Drammen. Ett glatt gäng som stannar i Övre Årdal för ett hamburgerstopp under hemfärden får summera denna resan.

Skrevet av torechristian 21.02.2020


Warning: Undefined variable $queried_object in /home/dethande/public_html/wp-content/themes/eneas/single.php on line 245