Det händer i Eneas

Bergtagens vandringsberättelse 2015

more

I augusti förra året var Bergtagen på en fantastisk resa till Jotunheimen.

Torsdag 13 augusti gick färden till Tyin i Valdres där vi övernattade i Filefjellstugorna. Kvällen ägnades åt att utforska Tyinholmen och Koldedalsvatnet med bil. Det var tur att vi hade bilar med god markfrigång då vägen var i väldigt dåligt skick. Vi fick se både Falketoppen och Uranostoppen resa sig likt höga torn framför våra blickar. Vilken vacker syn!

Fredag 14 augusti gick turen till samma stad som vi utgick ifrån 8 på morgonen. Det blev en lång vandring på snötäckte längs Uradalsvatnet innan vi var vid foten av fjället på västra sidan av Uranostoppen.

Att ta klättringsleden upp till toppen är en alternativt västlig rutt för de som inte vill vandra den vanliga leden över glaciären på östra sidan. Det är en brant led, men den är okej så länge snön inte är för hårt packad.

Efter 500 höjdmeter mötte vi olyckligtvis på snörännor som var livsfarliga att passera då vi inte hade isankare och rep. Först bestämde vi oss för att vända om, men fick sedan syn på en fjällhylla längre ned längs väggen där vi kunde passera. Laget tog sig vidare upp till toppen genom en tuff klättring via en brant och okänd led med mycket lösa stenar. Rekommenderas inte för nybörjare och för människor med höjdskräck!

Väl uppe på toppen hade vi lagt bakom oss 8 av de 9 timmarna som vi beräknat att vandringen skulle ta, och alla var trötta. När vi nådde toppen mötte vi en annan vandringsgrupp som hade extra rep. Vi fick följa med dem över glaciären på tillbakavägen, stort tack till det gänget! Det räddade oss från en lång färd tillbaka i mörkret.

Uranostoppen (2157 m ö.h.) beskrivs ofta som en av de vackraste fjälltopparna i Jotunheimen, och det stämmer bra. Vandringsleden nedanför bergstoppen är väldigt öppen med en otrolig utsikt. Det var en upplevelse att få vara där!

Vandringen tillbaka över glaciären gick som en dröm, och efter 12 timmar checkade vi in på Fondsbu. Efter en god middag blev det en tidig kväll för samtliga.

lördag 15 augusti tog vi båten MB Bitihorn över Bygdinvannet till Torfinnsbu. Den dagens vandring inleddes direkt från kajen och upp mot fjällsidan. Med en fin utsikt över Torfinnstopparna gjorde vi två klättringar innan vi nådde toppen av Nørdre Kalvehølotoppen (2019 m ö.h.). Laget var överens om att klättringen upp var så pass brant att det var bättre att ta en utan varningsskyltar på nedvägen för allas säkerhet. Vanligtvis tar man samma väg tillbaka, men vi gjorde ett undantag.

Vi hade sex timmar på oss från att båten släppte av oss på morgonen till hemresan. Ingen ville övernatta utanför obemannade Torfinnsbu, och vi lyckades komma tillbaka till kajen med en kvarts marginal, yes!

Kvällen på Fondsbu avslutades med roliga historier, trerätters och god dryck.

Söndagen ägnades åt packning och hemresa i tråkigt väder. På återseende Jotunheimen!

Skrevet av Tore Christian Lie 05.01.2016


Notice: Undefined variable: queried_object in /home/dethande/public_html/wp-content/themes/eneas/single.php on line 245