Det händer i Eneas

Bergtatt 6.0 2018 resa till Gjendealpene

more

Årets tur gick till Gjendealpene i de sydliga delarna av Jotunheimen, Norges mäktigaste fjällmassiv.

Som alltid är man väldigt osäker på vädret, men när Bergtatt reser till Jotunheimen så visar det sig gång på gång att vädret är på vår sida.

Denna gången var inget undantag. 1 av 6 gånger har vi utmanat oss själva utanför Jotunheimen, men på Dovre fick vi dåligt väder, så vi fortsätter nog i Jotunheimen tills åldern tar oss. Jotunheimen är och förblir Bergtatts hemmaplan!

Fredagen den 31. aug 2018 reste 10 personer från Drammen till Gjendesheim där vi tog båten över Gjendevannet, hela vägen förbi Besseggen och Bukkelægret. Innerst i Gjende ligger DNT’s äldsta stuga Gjendebu. Det är en vacker plats omringad av branta toppar i alla väderstreck. Målet för resan var 2 av Svartdalspiggene i Svartdalen. Planen var att få hela laget ca 1200 höjdmeter till den första toppen, Nørdre Svartdalspiggen 2137 m ö.h, innan vi bestämde oss för att ta eggen vidare till huvudtoppen, Store Svartdalspiggen 2174 m ö.h.

På ett imponerende sätt höll sig teamet samlat hela vägen upp och alla var ivriga på att klara nästa topp innan vi åkte tillbaka till Gjendebu. Och det klarade vi! Lyckligtvis ingen stor olycka på vägen, bara några små skrubbsår på en av bergtagarna efter ett litet fall i den branta terrängen. Fantastisk utsikt och många fina minnen från topparna. Stämningen var på topp då det väntade några kalla öl och en trerätters middag vid Gjendebu.

Bonusturen på söndagen denna gång blev över Bukkelægret från Gjendebu till Memurubu. Ingen 2000 meters topp, men en häftig 500 meter klyvning upp från Gjende och panoramautsikt på väg över Sjugurdtinden ned till båten.

Skrevet av torechristian 28.11.2018


Warning: Undefined variable $queried_object in /home/dethande/public_html/wp-content/themes/eneas/single.php on line 245