Det händer i Eneas

Bergtatt 8.0 2020 tur till Store Hellstugutinden

more

Turbeskrivning:

Årets helgtur gick till Spiterstulen i Visdalen den 28-30. aug 2020.

Pga corona och smittohänsyn var det en speciel situation, men det lät sig genomföras då vi delade in oss kohorter på 3+3+3 i bilar och rum.

Vi kom fram sent på fredagskvällen och fick en god middag med några timmars sömn innan den stora toppturen dagen efter.

Lördagens huvudtopp Store Hellstugutinden 2345 moh samt tilläggstoppen Nestsøre Hellstugutinden 2255 moh utgör ett avstånd på 3 mil och 1500 höjdmeter från Spiterstulen.

Detta var en ordentlig prövning för ett halvtränat lag och området är lite besökt i Jotunheimen pga lång dagstur. Estimerat ca 12 timmars tur.

Vi startade från Spiterstulen lite över kl 08 på morgenen med lågt molntäcke och vi gick i ett par timmar i den vackra Visdalen innan vi gick vidare till den steniga Urdadalen.

Efter ännu en timmes vandring startade den långe klyvningen till toppen. Steinur hela vägen och ju brantare det blev desto lösare låg stenarna. Man måste passa sig för de skumma stenfallen i dette området.

På väg upp mot bandet på 2140 moh mellan Store Hellstugutinden och Nestsøre Hellstugutinden så började solen gå upp och molnen lättade från de toppiga bergstopparna omkring oss. Mäktigt intryck!

Vi fortsatte mot toppen med god fart och fick med oss ett par andra karlar som sällskap som hade vänt vid ett brant parti innan toppen.

Alla hjälpte varandra uppför det mest luftiga området och så stod vi på toppen av Norges 11. högsta fjäll. Och som alla de andra Bergtatt turerna i Jotunheimen, fick vi sol på toppen😊

Store Hellstugutinden har en spektakulär toppunkt med utsikt i alla riktningar och luftiga stup ned i glaciärerna. Alla fick plats för en lagbild innan vi gick ned igen.

Nede på bandet så bestämde ett par av oss för att få med Nestsøre Hellstugutinden då vi inte kommer att gå så långt in i Jotunheimen på senere turer. En krämtopp detta också!

Resten av gänget skulle i mellantiden börja turen ned till Urdadalen, men så fick en av deltagearna stora smärtor i höften och det ledde till kallelse av luftambulans då det var för stor risk att klättra ned fjället med såna smärtor.

Helikoptern kom fram 2 timmer senare och vi var 3 kvar som passade på den skadade som då blev fraktad ned till Spiterstulen. Lyckligtvis gick allt bra med oss, även om vi returnerade i mörker strax innan kl. 23 på kvällen.

God service från Spiterstulen som hade middagsrester till ett slitet gäng.

På söndagen var månge ömma i både kropp och själ, så vi tog hellre sightseeing på Flye 1389 över Valdresflye framför en ny topptur denna dagen. Det blir en lärdom till nästa tur att vi inte ska gå så långa dagsturer med ett så stort gäng 🙂

Skrevet av torechristian 19.10.2020


Notice: Undefined variable: queried_object in /home/dethande/public_html/wp-content/themes/eneas/single.php on line 245