Det händer i Eneas

Reseskildring från Bergtagen 2016

more

Ännu en tur till vårt andra hem Jotunheimen

Torsdagen den 18 aug. gick turen från Lierskogen till Leirvassbu i Jotunheimen med första delen av Bergtattlaget. En fin körtur i härligt väder över Valdresflye, efterföljt av en lugn kväll på Leirvassbu innan morgondagens mycket långa etapp.

Fredagen den 19 aug. startade tidigt då vi satte kurs mot toppen av Tverrbythornet 2102 moh precis norr om Kyrkja. I brant terräng med mycket lös sten blev det försiktig bestigning. Lite moln tidigt på turen slog om till Bergtattvädret med sol och sommarkänslor. God stämning på väg tillbaka till Leirvassbru. Ca 7 timmar tur/retur.

Efter ett par timmars vila, så kom resten av Bergattlaget upp till Leirvassbu där alla packade tunga ryggsäckar och siktade in sig mot transportetappen till Olavsbu mitt i Jotunheimen. Lite över 1 mil låter inte långt, men med flera 100 meters stigning och mycket utrustning, samt att några av oss hade gått en 2000 meters topp tidigare på dagen, så blev detta en dryg kvällstur. Det var ett gäng slitna karlar med pannlampor som ankom Olavsbu via Raudalsbandet i mörkret. Några av oss övernattade inne på Olavsbu, medans andra tältade, som en försmak på turen till Kilimanjaro 1 månad senare.

Tidigt på lördagsmorgonen den 20 aug. skulle laget göra sig klara för att bestiga majestätiska Mjølkedalstinden 2138 moh, men då en blev magsjuk under natten valde tre stycken att sätta kursen tillbaka mot Leirvassbu. Resten av laget besteg Mjølkedalstinden i ruggigt väder. Vilken upplevelse! Ca. 5 timmar med rolig klättring, luftiga passager och massor av godsaker på vägen. Hemturen på eftermiddagen till Leirvasbu i mycket dåligt väder var inte lika rolig.

Trötta och belåtna, avslutade vi kvällen på Leirvassbu med 3-rätters och några öl.

Söndagen gick åt till packning och hemresa. På återseende Jotunheimen!!

Skrevet av torechristian 06.04.2017


Warning: Undefined variable $queried_object in /home/dethande/public_html/wp-content/themes/eneas/single.php on line 245