Det händer i Eneas

Reseskildring från Bergtagen 2017

more

Nytt fjällområde för alla i Eneas Bergtatt detta år. Turen gick till Dovrefjell där vi bodde på Snøheim och besteg de flesta av topparna på Snøhetta traversen.

Fredag eftermiddag den 18. aug. gick turen från Drammen och Lierskogen till Hjerkinn på Dovrefjell där vi tog skyttelbussen in till DNT stuga. Vädret var lovende hela vägen, men vi visste att det var rapporterat tuffare tillstånd på lördagen och söndagen, så den planerade övernattningsturen över Svånåtindtraversen blev uppskjuten och vi valde en kortare och mer säker bestigning av Snøhetta topparna.

Lördagen den 19. aug startade med en lång och god frokost på Snøheim då dagens topptur till Vesttoppen 2253 möh inte var den längsta dagsetappen historiskt. Kyla, vind och regn gjorde turen extra frisk och från 2000 meter fick vi också julkänslor med all snö som föll. Regnkläder och ponchos hindade kläderna att andas, så i stället för att bli våta utifrån och in, blev vi genomvåta av svett! Hela laget kom till topp och toppkronan var mer magisk än förväntat, där vi fick en liten klyvning ut på en smal punkt vid röset. När vädret i tillägg lättade så blev ju turen fulländad! Vilken utsikt! Vilken god stämning i laget! Väldigt halt underlag gjorde att vi måste ta det lugnt hela vägen. Ca 6,5 timmar tur/retur.

Söndagmorgon den 20. aug. startade något tidigare då vi skulle hinna med ett par toppar innan skyttelbussen gick tillbaka från Snøheim kl 14. Den första timmen fick vi gå i fred uten regnskurar, men så fort vi började bestigningen till Snøhetta så kom det både regn, vind och senare en liten snöstorm. Snøhetta 2286 möh blev bestigen utan större sikt och delar av laget fortsatte vidare bort till Midttoppen 2278 möh som visade sig vare en fin godbit över en spännande egg innan vi stod vid toppröset. Turen tillbake gick i hög hastighet för att komma ned i tid och det var ett nöjt gäng som drog hem från Hjerkinn denna söndag. Turen tog ca 6 timmar.

Skrevet av torechristian 08.11.2017


Warning: Undefined variable $queried_object in /home/dethande/public_html/wp-content/themes/eneas/single.php on line 245